Гордън пространство - екип

Казвам се Силвия Аладжова. Майка съм на две деца. По професия съм психолог, работя с деца и родители, а от няколко години съм и сертифициран инструктор по програма „Трениране на Успешни Родители” – на д-р Томас Гордън.

Открих желанието си да работя и да се развивам в областта на детското здраве когато станах родител на своите собствени деца. Навлязох в свят, пълен с изненади, предизвикателства, много любов и удовлетворение. Разбрах, че колкото и да се старая да бъда добър родител, житейският ми опит и знания не са достатъчни и удовлетворяващи ме. Децата ми порастваха, нуждите и потребностите им се променяха и аз непрекъснато си задавах въпроси – дали съм достатъчно добър родител? Дали не пропускам нещо важно? Дали се движа в правилната посока? Дали в желанието ми да възпитавам правилно не залитам в някоя от двете крайности да разглезвам прекалено или да съм твърде строга и изискваща…

Информация за образователният модел на Гордън се появи при мен съвсем в правилното време, когато търсих отговори на непрестанно изникващите ми въпроси.

Учейки се на умения да общувам и разбирам децата си, развивах желанието си да направя курса Т.У.Р. колкото може по-достъпен за колкото е възможно повече родители.

Уменията, които продължавам непрестанно да развивам в себе си и които преподавам стоят в основата на подобряване и сближаване на отношенията в семейството и с близките, значими хора в живота ни. Същите тези умения ми помагат много и на работното място – да разбирам и съдействам, когато детето се чувства некомфортно, под напрежение; да предоставям пространство за споделяне и доверие; да предотвратявам бъдещи проблеми; да развивам коопертивност и толерантност.

Това, което остава ценно за мен, е че развивайки себе си, аз развивам децата си, предавам им своите ценности.

Курсът е важен с това, че учи, че външните награди и наказания не работят. Дава алтернатива, как чрез избягване на награди и наказания отвън, да развиваме у себе си и у децата си желание и стремеж към самодисциплина, непрекъснат и естествен стремеж към това да се учим, да израстваме и самоусъвършенстваме.

Тел. 0899921043
e-mail: silviaaladjova@yahoo.com

Казвам се Елица Буновска и съм майка на 7 годишно пораснало момче.

Източник на мотивация и удовлетворение в личния ми и професионален живот винаги е бил стремежа към развитие. Вярвам в това, че грижейки се за собственото си израстване, помагаме не само на себе си, но и на най-скъпите си и близки хора. Учейки се да бъдем и по-осъзнати родители, ще можем да дадем много на децата си. Да бъдем техен пример и подкрепа да израстнат щастливи и обичащи.

Обучавала съм се в различни направления, но вярвам най-силно в смисъла на това да поставяме добри основи, отколкото да поправяме горчиви грешки.

Един от основните ми движещи въпроси е как да направим така, че да живеем пълноценен живот със самите себе си и с хората, които обичаме. Тази страст се доразви след раждането на сина ми. Винаги съм вярвала, че всеки може да бъде „достатъчно добър” родител и да избира съзнателно как да общува с най-милите си същества. Тъй като няма съвършени хора и всички допускаме грешки,  когато разширяваме знанията си и получаваме подкрепа отвън, бихме могли да постигнем по-голяма хармония в семейството си.

Интересувам се от своята роля на родител още преди да стана майка, участвала съм и в други обучения, но Тренинг за успешни родители беше най-полезният от тях. Така се зароди желанието ми да се развивам през тази парадигма като обучител и да споделям знанията си с други търсещи хора като мен.

tel: 0886 84 29 53
имейл: epachkova@gmail.com

Майка на две деца с дванадесет годишна разлика съм. През цялото ми родителство ме занимават въпроси като – колко правилно постъпвам при разрешаване на възникнали конфликтни и проблемни ситуации? Защо трудно мотивирам децата си, защо моите ценности са им далечни, защо получавам упрек – „Ти не ме разбираш“ и мълчание вместо отговор на въпроса ми: „Защо плачеш“ …….

Като детски лекар ежедневно ставам свидетел на взаимоотношения дете-родител. Често родителите питат как да се справят с определено поведение на техните деца. Много деца влизат в кабинета с недоверие и страх от неизвестното.

Всичките ми размисли в тази посока ме подтикнаха да търся промяна в себе си и тръгнах да уча. Подозирах , че има нещо, което ми се изплъзва. Повече от година със съпруга ми ходихме по тренинги и курсове за личностно развитие и научихме много, но на тези въпроси получих частичен отговор, а нямахме повече време – синът ни порастваше и стремглаво го връхлиташе деликатната възраст. Проблемите във взаимоотношенията ни нарастваха. Бяха на път да се повторят допуснатите грешки.

И…тогава разбрах ,че от скоро в България има обучени и сертифицирани инструктори по програмата на Д-р Томас Гордън – „Трениране на успешни родители“. Преминах /а по- късно и съпругът ми/ през обучителния модул за родители и всичко в главата ми се подреди. Сега бях сигурна къде греша и какво мога да направя ,за да имам успех в общуването не само с децата ни но и с всички около мен.Поставих си смелата цел – да намаля плачещите и влизащи със свито сърце деца в кабинета ми.

Обучението ТУР ми даде мощни инструменти и умения, които да използвам, когато възникне проблем с взаимоотношенията, както и как да превентирам бъдещи проблеми, как да разбирам проблемите на децата си и на другите, как да се заявявам и по какъв начин да споделям ценностите си, как да разрешавам конфликти по беззагубен начин.

Постепенно в семейството ни се настани атмосфера на доверие, разбирателство и споделяне.Децата ни ни харесват и не се притесняват да изразяват това на глас пред нас и приятелите си. Проблеми и конфликти ,естествено, продължава да има. Разликата е в това, че всички знаем как да намерим взаимно удовлетворяващи решения. С гордост мога да се похваля и за успехите на работното ми място – децата са значително по- спокойни, доверчиви и кооперативни.

Взех решение: искам да предам това познание!

Сега съм сертифициран обучител по програмата „Трениране на успешни родители“ и съм щаслива, че мога да бъда полезна. Водя тренинги почти две години и знам ,че комуникативните умения, на които учи ТУР работят безотказно както при малки бебета и току-що проговорили деца, така и във всяка друга възраст. С всяка следваща обучена група ставам все по-мотивирана да продължавам.

тел. 0889 999 129
e-mail: dr_sotirova_tur@abv.bg

Translate »