Силвия Аладжова

Силвия АладжоваКазвам се Силвия Аладжова. Майка съм на две деца. По професия съм психолог, работя с деца и родители, а от няколко години съм и сертифициран инструктор по програма „Трениране на Успешни Родители” – на д-р Томас Гордън.

Открих желанието си да работя и да се развивам в областта на детското здраве когато станах родител на своите собствени деца. Навлязох в свят, пълен с изненади, предизвикателства, много любов и удовлетворение. Разбрах, че колкото и да се старая да бъда добър родител, житейският ми опит и знания не са достатъчни и удовлетворяващи ме. Децата ми порастваха, нуждите и потребностите им се променяха и аз непрекъснато си задавах въпроси – дали съм достатъчно добър родител? Дали не пропускам нещо важно? Дали се движа в правилната посока? Дали в желанието ми да възпитавам правилно не залитам в някоя от двете крайности да разглезвам прекалено или да съм твърде строга и изискваща…

Информация за образователният модел на Гордън се появи при мен съвсем в правилното време, когато търсих отговори на непрестанно изникващите ми въпроси.

Учейки се на умения да общувам и разбирам децата си, развивах желанието си да направя курса Т.У.Р. колкото може по-достъпен за колкото е възможно повече родители.

Уменията, които продължавам непрестанно да развивам в себе си и които преподавам стоят в основата на подобряване и сближаване на отношенията в семейството и с близките, значими хора в живота ни. Същите тези умения ми помагат много и на работното място – да разбирам и съдействам, когато детето се чувства некомфортно, под напрежение; да предоставям пространство за споделяне и доверие; да предотвратявам бъдещи проблеми; да развивам коопертивност и толерантност.

Това, което остава ценно за мен, е че развивайки себе си, аз развивам децата си, предавам им своите ценности.

Курсът е важен с това, че учи, че външните награди и наказания не работят. Дава алтернатива, как чрез избягване на награди и наказания отвън, да развиваме у себе си и у децата си желание и стремеж към самодисциплина, непрекъснат и естествен стремеж към това да се учим, да израстваме и самоусъвършенстваме.

Тел. 0899921043
e-mail: silviaaladjova@yahoo.com