Д-р Татяна Сотирова

tatianaМайка на две деца с дванадесет годишна разлика съм. През цялото ми родителство ме занимават въпроси като – колко правилно постъпвам при разрешаване на възникнали конфликтни и проблемни ситуации? Защо трудно мотивирам децата си, защо моите ценности са им далечни, защо получавам упрек – „Ти не ме разбираш“ и мълчание вместо отговор на въпроса ми: „Защо плачеш“ …….

Като детски лекар ежедневно ставам свидетел на взаимоотношения дете-родител. Често родителите питат как да се справят с определено поведение на техните деца. Много деца влизат в кабинета с недоверие и страх от неизвестното.

Всичките ми размисли в тази посока ме подтикнаха да търся промяна в себе си и тръгнах да уча. Подозирах , че има нещо, което ми се изплъзва. Повече от година със съпруга ми ходихме по тренинги и курсове за личностно развитие и научихме много, но на тези въпроси получих частичен отговор, а нямахме повече време – синът ни порастваше и стремглаво го връхлиташе деликатната възраст. Проблемите във взаимоотношенията ни нарастваха. Бяха на път да се повторят допуснатите грешки.

И…тогава разбрах ,че от скоро в България има обучени и сертифицирани инструктори по програмата на Д-р Томас Гордън – „Трениране на успешни родители“. Преминах /а по- късно и съпругът ми/ през обучителния модул за родители и всичко в главата ми се подреди. Сега бях сигурна къде греша и какво мога да направя ,за да имам успех в общуването не само с децата ни но и с всички около мен.Поставих си смелата цел – да намаля плачещите и влизащи със свито сърце деца в кабинета ми.

Обучението ТУР ми даде мощни инструменти и умения, които да използвам, когато възникне проблем с взаимоотношенията, както и как да превентирам бъдещи проблеми, как да разбирам проблемите на децата си и на другите, как да се заявявам и по какъв начин да споделям ценностите си, как да разрешавам конфликти по беззагубен начин.

Постепенно в семейството ни се настани атмосфера на доверие, разбирателство и споделяне.Децата ни ни харесват и не се притесняват да изразяват това на глас пред нас и приятелите си. Проблеми и конфликти ,естествено, продължава да има. Разликата е в това, че всички знаем как да намерим взаимно удовлетворяващи решения. С гордост мога да се похваля и за успехите на работното ми място – децата са значително по- спокойни, доверчиви и кооперативни.

Взех решение: искам да предам това познание!

Сега съм сертифициран обучител по програмата „Трениране на успешни родители“ и съм щаслива, че мога да бъда полезна. Водя тренинги почти две години и знам ,че комуникативните умения, на които учи ТУР работят безотказно както при малки бебета и току-що проговорили деца, така и във всяка друга възраст. С всяка следваща обучена група ставам все по-мотивирана да продължавам.

тел. 0889 999 129
e-mail: dr_sotirova_tur@abv.bg