Разрешаване на конфликти в отношенията

 

Фокусирайте се върху проблема, а не върху човека

 

Когато несъгласието се превърне в лични обиди, нападки, повишаване на глас или подигравки, разговорът вече не е продуктивен. Бъдете внимателни, да се съсредоточите само върху проблема без да обвинявате партньора си. Ако несъгласието стане твърде лично, трябва да сложите пауза на разговора.

Използвайте отразяващо слушане

 

Често по време на спорове ние се фокусираме върху собствената си гледна точка и не чуваме гледната точка на партньора ни. Преди да отговорите на вашия партньор, се опитайте да повторете това, което той ви каза със собствени думи. Продължете този процес, докато вашият партньор се съгласи с това, че сте го разбрали. След това споделете вашата гледна точка. На свой ред, вашият партньор трябва да отрази вашите идеи със собствените си думи, докато той също разбере. Използването на тази техника ще помогне и на двете страни  да се чувстват слушани и разбрани, дори и ако не са  съгласни по между си.

Използвайте „Аз“ послания

 

Когато споделяте загриженост, започнете изречението си с „Аз“. Например: Аз се почувствах наранен когато не ми каза, че ще закъснееш.  С този формат на изречение ние показваме, че поемаме отговорност за нашите собствени емоции, а не обвиняваме партньора си.

Алтернативата на това изречение еНикога не ми казваш, когато закъсняваш –  най-вероятно ще накарате партньора си да стане отбранителен.

Знайте кога е време за почивка

 

Когато вие и вашият партньор започнете да имате все повече аргументи, да използвате обиди или дори станете агресивни, много добра идея е да си дадете почивка. Прекарайте известно време сами, правете нещо, което ви действа релаксиращо и отпускащо. Когато и двамата се успокоите, вие и вашият партньор можете да се върнете към решаването на проблема. Уверете се, че се връщате към разрешаване – не е добре да оставите този проблем неразрешен.

 

Търсете решение: Несъгласието е нормална част от  връзката. Ако стане ясно, че вие ​​и вашия партньор няма да се съгласите, се съсредоточете върху намирането на решение. Опитайте се да стигнете до компромис с ползи и за двете страни. Запитайте се дали това несъгласие наистина има значение за вас повече от взаимоотношенията ви. И се оттеглете, ако видите, че то не е от значение.